Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Να, «Γιατί η Ελλάδα»

Με αφορμή την πρόταση κατάργησης του μαθήματος των ελληνικών στα ισπανικά σχολεία, ο Πέδρο Ολάγια, αυτός ο ελληνιστής καθηγητής και κινηματογραφιστής, παρουσίασε στην Ημερίδα Κλασικού Πολιτισμού στο Σαγούντο, στις 17 Νοεμβρίου του 2012, αυτό το συγκλονιστικό βίντεο που παρουσιάζουμε παρακάτω. Έχει τίτλο «Γιατί η Ελλάδα» και το αφιερώνει στους εκπαιδευτικούς. Το βίντεο ακολουθεί τα βήματα της ελληνικής μυθολογίας και Ιστορίας ως τους ελληνιστικούς χρόνους και τα ταξίδια του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο ο οποίος είναι «οφειλέτης της Ελλάδας». Με μια ήρεμη γαλήνια φωνή, μαγευτικές εικόνες της Ελλάδας, θαυμάσια τοπία, αρχαία μνημεία, μύθοι και τόποι όπου διαδραματίζονται τα σημαντικά γεγονότα της αρχαιότητας και όλη η ιστορία μας ξεδιπλώνονται στην οθόνη, με έναν απόλυτο σεβασμό και την αναγνώριση ενός πολιτισμού. Του πολιτισμού που η σφραγίδα του υπήρξε ανεξίτηλη στην ανθρωπότητα.
Όλα συγκεντρωμένα σε αυτόν τον τόπο, λέει ο Ολάγια. Ο άνθρωπος, το θείο και η φύση άρρηκτα δεμένα. Μυστήρια, συμβολισμοί, απουσία δογμάτων, φιλοσοφία, ανθρωπιστικό πνεύμα και αναζήτηση της αλήθειας με επιστημονικό τρόπο, με κέντρο πάντα τον άνθρωπο. Κληροδοτήματα-προσφορά στην Ευρώπη. Κάλλος, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνία των πολιτών, δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία και ισηγορία. Ακόμη, αλφάβητο, γλώσσα (τη χαρακτηρίζει την πιο ζωντανή του κόσμου), νόμοι, ιστορία, ιατρική, φυσική, μηχανική, αθλητικοί αγώνες. Δεν ξεχνάει τίποτε ο Ολάγια – δεν του το επιτρέπουν οι γνώσεις του.

Ο ελληνιστής υποστηρίζει ότι, ανάμεσα στους σκοταδισμούς της Ιστορίας, όσες φορές το βλέμμα της Ευρώπης γύρισε στην Ελλάδα ο πολιτισμός της άνθησε. Την ονομάζει πνευματική πατρίδα αιώνιας νεότητας και αναρωτιέται πόσο μεγάλο θα ήταν το κενό χωρίς τον ελληνικό πολιτισμό.
Εμείς στην Ελλάδα, για να αναδείξουμε τη χώρα μας κάνουμε διαφημιστικά στο Λονδίνο, ή υποστηρίζουμε ότι η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι νεκρή. Αυτοί που βρίσκονταν τότε στα σπήλαια και στα δέντρα, όπως λέμε απαξιωτικά, αναγνωρίζουν και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό (έχουμε πλείστα παραδείγματα). Τώρα μάλλον είμαστε εμείς πάνω στα δέντρα. Το βίντεο, εκτός από την αυτούσια αξία του, το προτείνουμε οπωσδήποτε, όχι εξαιτίας κάποιας εθνικιστικής έξαρσης ή αρχαιολαγνείας, αλλά επειδή παραδίδει με απλό και συγκινητικό τρόπο την Ιστορία μας που, δυστυχώς, την αγνοούμε. Και όχι στο όνομα κάποιας οίησης, μόνο για μάθημα ως προς τη συνέχεια και της δικής μας πορείας.
Texnografia


ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...