Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Λουκέτο στο εργαστήρι τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας


Σε φωλιές ποντικών κινδυνεύουν να μετατραπούν τα σπαράγματα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας, καταγγέλλει ο διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας.


Πρώτη φορά μετά το 1967 έκλεισε το εργαστήρι συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου ελλείψει χρημάτων...
Η ανασκαφή στο Ακρωτήρι ξεκίνησε από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο το 1967.
«Από τότε μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια το ΥΠΠΟ επιχορηγούσε την Αρχαιολογική Εταιρεία γι’ αυτήν την ανασκαφή. Μετά σταμάτησε. Απλώς έπαψε να στέλνει χρήματα».
Οι τοιχογραφίες είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα που καθιστούν μοναδική αυτή την ανασκαφή, και δημιουργούν μια βιβλιογραφία εκατοντάδων τίτλων διεθνώς, σε πολλές γλώσσες.
«Αυτές οι τοιχογραφίες», εξηγεί ο Χρίστος Ντούμας, «βρίσκονται σε κατάσταση κατακερματισμού. Όμως οι συντηρητές μας έχουν καταφέρει να μαζεύουν αυτά τα σπαράγματα και σταδιακά να τα συναρμολογούν ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε μεγάλες τοιχογραφικές συνθέσεις του 1600 π.Χ.».
Το εργαστήρι, που ξεκίνησε το 1967 και οργανώθηκε από συντηρητές του κύρους του Τάσου Μαργαριτώφ και του Σταύρου Μπαλτογιάννη, έγινε το λίκνο όπου δημιουργήθηκαν τρεις γενιές συντηρητών μεγάλης ολκής. Πριν από χρόνια βρεθήκαμε κι εμείς εκεί, και δεν θα ξεχάσουμε τους συντηρητές να συμπληρώνουν σιγά σιγά τα απίστευτα παζλ των τοιχογραφιών, θυμίζοντας χειρουργούς σε επέμβαση.

«Μέχρι πέρυσι καταφέρναμε και λειτουργούσαμε το Εργαστήρι με χορηγίες ιδιωτών-φίλων της ανασκαφής», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Όμως πρώτη φορά φέτος το Εργαστήρι έκλεισε. Δύο κοπέλες βρήκαν δουλειά στην Αίγυπτο και μετανάστευσαν. Πώς θα ζήσουν εδώ; Χάνω τους συντηρητές μου – κι αν αυτό κρατήσει για πολύ θα τους χάσω οριστικά. Το Εργαστήρι πρέπει να ξαναλειτουργήσει!».
Το κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, μαθαίνουμε, είναι της τάξεως των 5.000-6.000 ευρώ τον μήνα. «Δηλαδή ισοδυναμεί με το μισθό που εισπράττει ένας μόνο από τους αργόσχολους συμβούλους των υπουργών...».
Ο Χρήστος Ντούμας θυμάται μια συνάντησή του το 1977 με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, «τον διαπρεπή επιστήμονα Κωνσταντίνο Τρυπάνη, που τον είχα συναντήσει για τις ανάγκες της ανασκαφής. Τότε μου είχε πει: «Η ανασκαφή αυτή πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια. Είναι μοναδική στον κόσμο και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που δεν θα την ενισχύσει. Σήμερα διαψεύδεται. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση της οποίας τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος έχουν χρηματίσει υπουργοί Πολιτισμού...».
Πηγή: Enet ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 3.6.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...