Δελφοί. Πανοραμικά, το θέατρο,
ο Ναός του Απόλλωνα και στο βάθος οι Φαιδριάδες |
Η λατρεία στους Δελφούς υπήρχε τουλάχιστον από τους μυκηναϊκούς χρόνους – η «πετρήεσσα Πυθώ», ιερός τόπος μιας θηλυκής θεότητας, Γης ή Αθηνάς, που έδινε χρησμούς με το στόμα μιας προφήτιδας. Τους Δελφούς της μυκηναϊκής εποχής κατέστρεψαν βράχοι που κατέπεσαν μαζί με χώματα κατά το τέλος της Εποχής του Χαλκού.
Οι Δελφοί ακμάζουν πάλι κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. και πρωτομαρτυρείται η λατρεία του Απόλλωνα, ο οποίος εφόνευσε την Πυθώ, έναν θηλυκό δράκοντα που φύλαγε την προφητική πηγή Κασσοτίδα. Για να καθαρθεί από το μίασμα έφθασε ως την Κοιλάδα των Τεμπών και από εκεί έφερε τη δάφνη με την οποία έκτισε τον πρώτο ναό. Ο Απόλλων έδινε χρησμούς στο ιερό της Γης με το στόμα μιας Πυθίας, που καθόταν δεμένη στο «στόμιο» ενός «χάσματος γης» από το οποίο έβγαινε «πνεύμα». Οι πρώτοι ιερείς του Απόλλωνα ήταν Κρήτες από την Κνωσσό, τους οποίους ύστερα από μια θαλασσινή περιπλάνηση, οδήγησε στην Κίρρα ο θεός, μεταμφιεσμένος σε δελφίνι. Κατά τα μέσα του 8ου αι. π.Χ. οι αδελφοί Τροφώνιος και Αγαμήδης, γιοι του Εργίνου, γνωστοί και από άλλα έργα τους, έκτισαν τον πρώτο ναό με πελεκημένη πέτρα. Το Μαντείο απέκτησε μεγάλη φήμη, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Πόλεις και ιδιώτες από την Ελλάδα και βάρβαροι μονάρχες έστελναν να πάρουν χρησμό και πρόσφεραν πλούσια δώρα.
Ο Ναός του Απόλλωνα, επιβλητικός, μέσα στην ομίχλη |
Η Θόλος (380 π.Χ.). Κυκλικό οικοδόμημα δωρικού ρυθμού,
από το ιερό της Αθηνάς Προναίας, που ονομαζόταν έτσι επειδή ήταν για τον επισκέπτη προ του Ναού του Απόλλωνα. |
Εν τω μεταξύ το 339 π.Χ. ο Φίλιππος, βασιλιάς της Μακεδονίας, έδωσε εντολή στους αμφικτύονες να καταστρέψουν την Άμφισσα, η οποία τόλμησε να καλλιεργήσει το καθιερωμένο Κρισαίο πεδίο, και αφού κέρδισε στη μάχη της Χαιρωνείας και υπέταξε την Ελλάδα, πήρε και την υπεροχή στην Αμφικτυονία κατά τον Δ' Ιερό Πόλεμο.
Ο θησαυρός των Αθηναίων.
Κατασκευάσθηκε μετά τη Μάχη
του Μαραθώνα, τη μεγαλειώδη
νίκη των Ελλήνων, για να στεγάσει
τα πολύτιμα αφιερώματά
τους. |
Ο εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος των Δελφών χωρίζεται από το ρέμα της Κασταλίας στα δύο: προς Ανατολάς είναι το Ιερό της Αθηνάς Προναίας, το Γυμνάσιο, το ανατολικό νεκροταφείο κ.λπ. Προς Δυσμάς της Κασταλίας είναι το τέμενος του Απόλλωνα, το Στάδιο, ερείπια της πόλης με το δυτικό νεκροταφείο κ.λπ.
Μ.Μ.
Μ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου